Műszaki szakértés

Cégünk mind az előzetes eredetiségvizsgálatban mind a szakértői vélemény elkészítésében tud Önnek segíteni.

 

Sérült, korrodált, hibás alvázszám 

A hatósági alvázszámmal történő ellátást az illetékes megyei/fővárosi járási hivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztálya, egy lefolytatott átalakítási eljárás keretében határozza meg, amelyhez kérelmet kell benyújtani, továbbá – amennyiben az azonosító jel természetes elhasználódás (korrózió), vagy roncsolódás következtében részben vagy egészben nem állapítható meg – az előzetes eredetiségvizsgálat eredményét vagy igazságügyi műszaki szakértő szakvéleményét, – amennyiben a jármű alvázszámát bűncselekmény útján megváltoztatták – a nyomozást megszüntető határozatot, illetve az illetékes Hatóság a jármű hatósági alvázszámmal történő ellátására vonatkozó engedélyező határozatát.

Milyen esetben látják el a megyei (fővárosi) kormányhivatalok a járművet hatósági alvázszámmal?

  • ha az azonosító jel természetes elhasználódás (korrózió), vagy roncsolódás következtében részben vagy egészben nem állapítható meg, az előzetes eredetiségvizsgálat eredményének figyelembevételével, 
  • ha a megyei (fővárosi) kormányhivatalok a jármű műszaki megvizsgálása során azt szükségesnek tartják;
  • ha a jármű alvázszáma gyártásra visszavezethető okból hibás vagy hiányos;
  • ha az előzetes eredetiségvizsgálat eredménye alapján indult büntetőeljárást a rendőrség, ügyészség, bíróság bűncselekmény hiányában megszünteti, megtagadja, vagy a feljelentést elutasítja;
  • ha  Hatóság a jármű hatósági alvázszámmal történő ellátását engedélyezte.

Budapest Főváros Kormányhivatalának a jármű hatósági alvázszámmal történő ellátását az engedélyező határozat 90 napos érvényességi idővel történő megállapításával akkor engedélyezi, ha:

  • a jármű alvázszámát bűncselekmény útján megváltoztatták,
  • az alvázszám meghamisítását a cselekmény bűncselekménnyé minősítésének hatálybalépését megelőzően követték el, illetve az elkövetés időpontja nem állapítható meg.

Az illetékes közlekedési igazgatási hatóságok (okmányirodák) a jármű hatósági alvázszámmal történő ellátását követően, - annak nyilvántartásba vételével egyidejűleg - a büntetőeljárás befejezéséről hozott határozat alapján intézkednek a törzskönyv kiadásáról vagy annak megtagadásáról.

A hatósági alvázszámot az illetékes Műszaki Engedélyezési, Fogyasztóvédelmi és Foglalkoztatási Főosztálya a lefolytatott átalakítási eljárás keretében határozzák meg, azt követően a járművet ellátják az új hatósági alvázszámmal. Az új alvázszámról „Műszaki adatlap"-ot állítanak ki, a „Műszaki adatlap" alapján az alvázszám módosítást az illetékes közlekedési igazgatási hatóságok (kormányablak) rögzítik a nyilvántartásban.

Ügytípushoz kapcsolódó jogszabályok jegyzéke:

- a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet, 
- a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet
- a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet. 
- a közúti járművek forgalomba helyezésével és forgalomban tartásával, környezetvédelmi felülvizsgálatával és ellenőrzésével, továbbá a gépjárműfenntartó tevékenységgel kapcsolatos egyes közlekedési hatósági eljárások díjáról szóló 91/2004. (VI. 29.) GKM rendelet.

Fizetendő eljárási illeték (igazgatási szolgáltatási díj) összege:

A hatósági eljárás díja a közúti járművek forgalomba helyezésével és forgalomban tartásával, környezetvédelmi felülvizsgálatával és ellenőrzésével, továbbá a gépjárműfenntartó tevékenységgel kapcsolatos egyes közlekedési hatósági eljárások díjáról szóló 91/2004. (VI. 29.) GKM rendeletben kerültek rögzítésre

Amennyiben bármilyen probléma merül fel a  meglévő vagy megvásárolni kívánt  gépkármű alvázszámával vagy motorszámával forduljon bizalommal szakértőinkhez!

 
 
Mobil:+3630/545-71-35
emai:kzsmobilcar@gmail.com

 

 

 

Partnereink

 

  https://www.unoglass.hu/

 https://sutipark.hu/

 https://www.unixauto.hu/

 https://molnarautohaz.hu/

 https://www.tan-dem.hu/

 

 

 

 

 

 

KZS Mobil Car Kft.

Bakay Nándor utca 29.
Szeged
6724
(UNIX mellett)Nyitvatartás:
Hétfőtől-Péntekig
7.30-16-ig
Ügyfélszolgálat:
0662/428-488
0630/545-71-35kzsmobilcar@gmail.com